Gouden tip van de toezichter: opgelet met kalk!

In de volksmond

In de volksmond zeggen ze dat je in de winter best wat kalk smijt op de grond, samen inwerken met humus of compost. Nu velen van onze leden doen dit immers al jaren. Mijn toezichter had echter zijn bedenkingen.

Bodemonderzoek

Bij de Bodemkundige Dienst van België (www.BDB.be) kan je voor 70€ een tamelijk uitgebreid bodemonderzoek laten uitvoeren. Vermits mijn groenten toch niet meer zo groot waren als 10 jaar geleden, liet ik dit onderzoek uitvoeren. Je bestelt online op hun website een doosje, daar doe je een representatief staal in en na enkele weken krijg je een bijzonder uitgebreid verslag en een aangepast advies voor het type bewerking dat je gekozen hebt (groententuin, grasveld, mais, aardappelen,…)

Gene kalk, vriend, maar iets zuur!

Zoals je kan lezen in het verslag is de PH waarde (die meet hoe zuur of hoe alkalisch (niet zuur)) de grond is, die ligt bijzonder hoog. Dit wil zeggen dat de grond te alkalisch is en niet zuur genoeg! Waarschijnlijk had ik al die tijd kalk gestrooid terwijl dat al lang niet nodig is.

Waarom is teveel kalk niet goed, dan?

Bij een te hoge PH waarden worden de belangrijkste elementen zoals fosfor, ijzer, koper en zink niet opgenomen door de planten omdat ze niet kunnen binden. Ik had inderdaad ook hier en daar wat last van gele bladeren, wat daar een gevolg van blijkt te zijn. Nu hoe verzuur je een grond? In de volksmond ging het al de ronde dat je soms spectaculaire resultaten kan hebben door frisdrank zoals Fanta te sproeien, waarschijnlijk is dat door het verzurende effect. Daar ging ik evenwel niet aan beginnen.

Je kan verzuren door turf in te mengen. Dit probeer ik te vermijden omdat turf om ecologische redenen beter blijft zitten waar het hoort. Een verzurende meststof is ammoniumsulfaat.

Ammoniumsulfaat?

De bodemkundige dienst geeft een heel precies bemestingsadvies mee dat ik minutieus heb opgevolgd. Het resultaat was gewoonweg spectaculair. De bladgroenten waren duidelijk groter dan de vorige jaren, dus ik ben er wel meegevaren dat ik het juiste bemestingsadvies had gevolgd.

Een zak van 25kg kost 18€. Ik heb die gekocht bij mijten.be.

Ammonium sulfaat van de leverancier Mijten.be

De Gieter

One comment for “Gouden tip van de toezichter: opgelet met kalk!

  • Jef

    Die Ammonium sulfaat, dat is een wondermiddel. al jaren vragen mijn buren mij waarom het gras aan mijn kant van de draad groener is… awel… ammoniumsulfaat… Ik zeg dan dat ze hun gras niet moeten afvoeren, maar mulchen, maar daar zijn ze nog niet 😊😁😎

    Reply

Leave Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.